Spelar musik för mångfald från Stockholm till Dakar

Möten skapar musik och oberoende av gränser inspirerar musiken i sin tur till möten. För Sousou och Maher är såväl den konstnärliga processen som ambitionerna med musiken knutna till resande och möten mellan människor. Genom en bilresa från Stockholm till Dakar vill duon belysa och berikas av kulturell mångfald och möten. Projektet följer duons andra album Stockholm-Dakar som släpptes i september. Inför avfärden på resan mot Dakar bjuder Sousou och Maher Cissoko in till presslunch den 16 november kl 13 (meddela om ni kommer senast den 14/11).

Resan mellan städerna Stockholm och Dakar och vår länk till dem är en uppmaning till förståelse mellan kontinenter och människor. Musik är något som berör på djupet och vi vill med detta projekt arbeta mot främlingsfientlighet, bidra till eftertanke och betona det positiva i möten mellan olika kulturer och människor.

Resan är en del av Sousou och Mahers arv och livsuppgift i rollen som fredskapande jalis (grioter). Jalis är Västafrikas släkten av historieberättare och deras traditionella roll har i tusentals år varit att resa från stad till stad och förmedla nyheter, berätta historier och skapa förståelse mellan människor genom musik. I och med resan Stockholm – Dakar vill Sousou och Maher Cissoko överföra denna roll till dagens samhälle. När människor möts och nya sammanhang uppstår är en sådan sammanförande länk viktigare än någonsin.

Med stöd från bland annat Musikverket, Starlight, Valter Percussion och FundedByMe baserar sig projektet Stockholm-Dakar på att Sousou och Maher Cissoko tillsammans med dansaren/slagverkaren Malang Diedhiou samt etnologen/journalisten Karin Elfving kör bil från Stockholm till Dakar. På vägen kommer korta “flash-mob”-konserter att ordnas på oväntade platser i det offentliga rummet. Under dessa stopp kommer Karin Elfving göra intervjuer med förbipasserande om deras syn på mångfald och hur de upplever musiken.

Under resans gång är även konserter i traditionell bemärkelse inbokade i olika europeiska och nordafrikanska städer, samt möten med kultur- och musikpersonligheter. Resan kommer att dokumenteras löpande i skrift, med videokamera, genom ljudinspelningar för radio, samt genom sociala medier. Sousou och Maher Cissoko samarbetar med Ajabu! (www.ajabu.se) och Music Doc för videodokumentation av resan, i synnerhet under den symboliskt viktiga passagen från Spanien till Marocko. Exempel på städer som passeras under resan: Stockholm, Köln, Luxemburg, Lyon, Barcelona, den spanska enklaven Ceuta (där en spelning är planerad för afrikanska migranter), Rabat, Marrakech, Sidi Ifni, Nouadhibou (en av de främsta avfärdsplatserna för båtmigranter på väg till Kanarieöarna), Nouakchott, St Louis, Dakar.  Ankomsten är planerad till den 9 december.

För mer information om Sousou & Maher Cissoko och resan Stockholm-Dakar:

www.sousoumaher.com,

Email: sousoumaher@gmail.com, karinelfving@gmail.com  Telefon : Jaliya Connection (Sousou och Maher Cissoko): 076-1886878, Karin Elfving 073-1509346, Kajsa Stenlund 076-1886878

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s